15 de març 2007

Passejades pel costat salvatge (3a part)

4. Sugar Plum Fairy



Sugar Plum Fairy came and hit the streets
Lookin' for soul food and a place to eat
Went to the Apollo
You should've seen 'em go go go
They said, Hey sugar
Take a walk on the wild side
I Said, Hey babe
Take a walk on the wild side
All right, huh!

"En Sugar Plum Fairy va arribar i va sortir al carrer, buscant aliment per l’ànima (però Soul-food és també una manera de referir-se a les menges típiques dels afroamericans del sud dels EUA) i un lloc per menjar. Va anar a la discoteca Apolo i hauries d’haver vist com hi anava la gent, deien: hey Sugar, fes un volt pel costat salvatge, i jo deia, Hey babe, fes un volt pel costat salvatge.”

Dels cinc personatges de la cançó, Sugar Plum Fairy és l’únic que no té entrada pròpia a la wikipedia, l’únic que no té una correspondència inequívoca amb un personatge real. Sugar Plum Fairy, la fada llaminadura, és un dels personatges del Trencanous del de Txaikovski, però als 60 també era una forma col•loquial per a referir-se als camells, als subministradors de drogues. És en aquest sentit que John Lennon, al començament d’una de les preses (però no la que va acabar en el Sgt. Peppers) de A day in the Life, utilitza el sugar-plum-fairy-sugar-plum-fairy en comptes del one-two-three-one-two-three. Holly Woodlawn i Joe Dalessandro identifiquen Sugar Plum Fairy amb un camell que de fet no recorden i Lou Reed només recorda la eufonia del malnom. Tot i així en una de les pel•lícules que va filmar Andy Warhol apareix un personatge que duu el nom de Sugar Plum Fairy i que va ser interpretat per Joe Campbell. És així que es fa correspondre el Sugar Plum Fairy de la cançó de Lou Reed, amb Joe Campbell, un personatge del qual no n’he pogut saber massa cosa, tret que va néixer el 1937 i que encara és viu i que als dinou anys va ser amant de Harvey Milk el que seria, després, el primer càrrec electe a declarar-se gay obertament als EUA, a l’ajuntament de Sant Francisco. El seu amant (però ja no n’eren), Harvey Milk, va ser assassinat junt amb l’alcalde de Sant Francisco el novembre del 78 per un altre regidor del govern de la ciutat i Joe Campbell, molts anys després, va fer donació de les cartes d’amor (i si hi havia amor suposo que ridícules) que Harvey li havia enviat, va donar-les a una associació de gays i lesbianes i avui dia son guardades, i es poden consultar, a la biblioteca de Sant Francisco.



En qualsevol cas Sugar Plum Fairy, correspondria, en la versió que de Walk on the wild side, va fer Albert Plà, a l’Aurelio, aquell pagerol pallús, que va a la ciutat a menjar-se el món i qui l’ha vist ara a la discoteca (vinga, vinga, vinga) ballant per el costat més bèstia de la vida.