16 d’agost 2006

Una ampolla de rom


El secret de l’Unicorn i El tresor de Rackham el Roig són dues de les aventures de Tintin que va escriure i dibuixar Hergé, segurament de les més populars. L’Unicorn és el nom d’un vaixell el qual governava un avanpassat del capità Haddock. En unes reproduccions a escala troben el mapa d’un tresor, el tresor que del pirata Rackham, el Roig. Tintin, Haddock i el professor Tournasol, que apreix per primera vegada a les aventures, s’embarquen per anar a cercar-lo. Troben les restes de l’Unicorn però no hi troben el tresor. De les immersions, en les quals participen Tintin i Haddock, no en surten del tot amb les mans buides. El capità, alcohòlic incansable, troba en les vinyetes que he escanejat una ampolla de rom jamiacà que durant dos-cents cinquanta anys l’ha esperat al fons del mar. “Una pura meravella!”, exclama Haddock sense paraulotes en aquesta ocasió.
En una entrevista radiofònica en la qual es demanava a algunes celebritats cinquanta coses que volguéssin fer abans de morir. L’escriptor Georges Perec situa en la número 21, entre el desig d’anar al Museu del Prado i el de tenir temps per llegir a Henry James, el desig de “beure un rom trobat al fons del mar (com el capità Haddock a El tresor de Rackham el Roig)”.
Me’n vaig de vacances. M’enduc tres novel•les de Henry James i, si faig marrada, podré tornar al Museu del Prado. El rom, me l’hauré de prendre amb coca-cola.