11 d’abril 2007

Sandow Birk



L’artista californià Sandow Birk està preparant, segons l’L.A. Weekly, una sèrie de 15 xilografies basades en la sèrie de gravats Les misèries de la guerra de l’artista francès Jacques Callot (c. 1592 - 1635) en els quals es va inspirar Francisco de Goya per la seva sèrie d’aiguaforts Els desastres de la guerra. La sèrie de Brik s’anomenarà Les depravacions de la guerra i per acompanyar l’exposició que s’inaugurarà la tardor a San Francisco, ha preparat també algunes pintures, com aquesta, fantàstica, L’alliberament de Bagdad. Una pintura (la veureu millor si hi cliqueu a sobre) que segons l’artista parla: “d’allò que ens van dir que passaria: jovials i alegres iraquians donant la benvinguda a les tropes americanes que els havien alliberat dels grillons de l’opressió.”

Sandow Birk, llegeixo a la seva pàgina web, va créixer a les platges de Califòrnia. Viu i treballa a Los Angeles. Entre la seva obra hi ha una sèrie de paisatges idíl•lics de presons americanes, una recreació i una reescriptura de la Divina Comèdia de Dante transposada als EUA d’avui, o aquests petits gravats, que van aparèixer en un llibre, sota el títol Primeres causes de mort a Amèrica, amb un irònic (o potser no) epigrama d’Octavio Paz: “Diguem com t’has mort i et diré com ets”, els gravats que segueixen són: Atac de cor i Acident:





Després, entre les obres que recull la web, destaquen algunes recreacions de quadres clàssics.
La Mort de Marat de David, és La Mort de Manuel:





La rendició de Breda de Velázquez, és La rendició de O.J. Simpson:





I Chatterton de Henry Wallis del qual vaig parlar aquí, és Kurt Cobain:






I encara una altre pintura de Sandow Birk, que a mi m’ha semblat fabulosa, és aquesta natura morta titulada Mitjana americana i, entre parèntesi, 34 donuts, 17 pastilles de sabó i 1 llibre per any.

1 comentari:

miq ha dit...

Senzillament, brutal aquesta natura morta: Mitjana Americana!